مسئول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از کاهش ابتلا به سالک در این استان خبر داد و گفت: تعداد موارد بُروز سالک در سال جاری در مقایسه با سال گذشته به یک سوم رسیده است.
سالَک یک بیماری پوستی است که بر اثر گزش نوعی پشه خاکی به انسان منتقل میشود و ضایعات بد شکل و عوارض اجتماعی، روحی و روانی از پیامدهای ناگوار این بیماری است؛ اصفهان از استانهای سالک خیز کشور بهشمار میآید و حدود ۹۱ کانون اصلی سالک در آن شناسایی شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی طبیعت گردشگران و به نقل از ایرنا، رضا فدایی در جمع خبرنگاران در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: سال گذشته سه هزار و ۱۱۳ مورد ابتلا به سالک در شهرستانهای زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در استان گزارش شد که امسال به یکهزار و ۷۸ مورد کاهش یافت.
وی ادامه داد: میزان موارد بروز سالک در شهرستان ورزنه که در سال ۹۷ مشکل ساز شد و به ۸۹۵ مورد رسید در سال جاری بسیار کاهش یافت و ۲۸ مورد بود.
استان اصفهان بیش از پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت در ۲۸ شهرستان دارد که امور بهداشتی و درمانی ۲۶ شهرستان (جز کاشان و آران و بیدگل) با بیش از چهار میلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت با دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است.
فدایی با اشاره به اینکه سال گذشته استان اصفهان رتبه دوم موارد بُروز سالک را با سه هزار و ۵۶۸ مورد (مجموع آمار دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان و کاشان) در کشور داشت، خاطرنشان کرد: فارس با چهار هزار و ۵۵۵ و خوزستان با یکهزار و ۴۸۴ مورد به ترتیب رتبه های اول و سوم سالک را در سال قبل داشتند.
وی اضافه کرد: اصفهان از نظر میزان بروز سالک در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت با شاخص ۶۶.۸ رتبه سوم را پس از استان های فارس و سمنان دارد، گفت: ۱۸ استان و ۱۴۳ شهرستان با بیماری سالک درگیر هستند، تا کنون حدود یکهزار و ۹۱۶ کانون سالک در ایران شناسایی شده است و سالانه بیش از ۲۳ هزار مورد بروز سالک در کشور گزارش میشود.
وی با بیان اینکه بیماری سالک در سالهای مختلف نوسان دارد، تصریح کرد: اگر مجموعه اقدامات پیشگیرانه به خوبی انجام شود این اُفت و خیزها به هم نزدیک میشود و میزان موارد ابتلا با درصدی کمتری، بالا می رود نه اینکه ناگهان ۲ یا سه برابر شود.
فدایی از جمله شهرستانهای درگیر سالک در استان اصفهان را اصفهان، جرقویه، ورزنه، هرند، کوهپایه، اردستان، نطنز، برخوار، شاهین شهر و میمه و نایین برشمرد و افزود: سالک در شهرستان نایین سال گذشته با بروز حدود ۶۰ مورد سالک در چوپانان خود را نشان داد.
وی به برخی از کانونهای بومی (آندمیک) سالک با ابعاد سیاسی، اجتماعی، امنیتی، فرهنگی و گردشگری در استان مانند برخی از مناطق زیارتی و بومگردی، امامزاده آقاعلی عباس، ورزشگاه نقش جهان و پایگاه هشتم شکاری اشاره کرد و گفت: تاغزارهای نزدیک مناطق مسکونی و برخی از زراعتها نیز از موارد جاذب موش مخزن سالک هستند.
مسئول گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به برنامه این دانشگاه برای مقابله با سالک که اجرای آن از سال ۸۷ آغاز شد، اشاره کرد و گفت: این برنامه دارای چند بخش و مرحله است که مبارزه با موش و پشه ناقل بهمنظور محدود نگه داشتن بیماری یکی از آنهاست.
فدایی به طرح تولید واکسن سالک نیز اشاره و اضافه کرد: این طرح از اسفند سال ۹۷ در اصفهان و فارس بهصورت آزمون اجرا شد و در ورزنه اصفهان حدود ۲ هزار نفر آن را دریافت کردند که پس از چهار سال پیگیری مشخص شد که این واکسن تا ۷۰ درصد باعث کاهش موارد ابتلا شده اما هنوز این طرح در حال بررسی است.
اجرای برنامه مقابله با سالک به بودجه نیاز دارد.
اصفهان یکی از استانهای سالک خیز کشور به ویژه از نوع روستایی است، زمان اوج ابتلا به این بیماری از اواخر شهریور تا آبان است و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از سال ۸۷ تا کنون چندین برنامه را برای کنترل سالک اجرا کرده است.
پزشکان و کارشناسان معتقدند که سالک حاصل در کنار هم قرار گرفتن عوامل مختلف مانند موش ناقل، پشه، انگل و انسان است و برای کاهش آن باید زنجیره بین این عوامل، گسسته شود.