نشست خبری پویش ملی تغذیه سالم با موضوع نان و سلامتی برگزار و موارد زیر مطرح شد؛ انتخاب نان سالم یکی از گامهای اساسی در ارتقای سلامت جامعه است، نان کامل یک داروست، نان کامل در کنترل دیابت، قند و فشار خون، کاهش مشکلات قلبی عروقی تاثیرگذار است، شامل آنتی اکسیدان و فیبر است.
به گزارش پایگاه خبری طبیعت گردشگران، دکتر مصطفی رضایی در نشست خبری “پویش ملی تغذیه سالم” با موضوع “نان و سلامتی” اظهار داشت: نان به عنوان عمدهترین غذایی است که شهروندان در دهکهای مختلف استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه متاسفانه بیماریهای غیر واگیر، بسیاری از گروههای سنی ما را درگیر کرده است، افزود: برخی عوامل سبب مرگ و میر زودرس میشوند که رتبه نخست را بیماریهای قلبی عروقی و رتبه دوم را سرطان به خود اختصاص داده است، عوامل خطر آنها هم فشار خون، دیابت، چربی خون بالا در راس این عوامل هستند، کم تحرکی و به ویژه تغذیه سبب بیماریهای گفته شده میشوند و شرایطی همچون اضافه وزن، چاقی و غیره را به همراه میآورد.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان تصریح کرد: بنابراین برای کاهش مرگ و میر باید برنامه ریزی منسجم پیرامون فشار خون، دیابت، تغذیه و غیره داشته باشیم، اضافه وزن و چاقی در گروههای سنی مختلف شاهد آن هستیم.
پویش ملی تغذیه سالم با هدف افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت انتخاب نان سالم در سلامت جامعه
وی با اشاره به اینکه افزایش آگاهی مردم پیرامون کربوهیدارتها به ویژه نان به عنوان قوت اصلی مردم در سلامتیشان بسیار تاثیرگذار است، خاطرنشان کرد: در پویش ملی تغذیه سالم با هدف افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت انتخاب نان سالم در سلامت جامعه است.
دکتر رضایی بیان کرد: نان اصلی ترین غذای مردم در کشوراست و در مذهبمان هم تاکیدات زیادی به آن شده است، 45 تا 65 درصد انرژی روزانهمان را تامین میکند که در دهکهای پایین این سهم بیشتر است، یک نان باید چه ویژگیهایی داشته باشد تا دچار مشکل نشویم، نان کامل از آرد کامل تهیه میشود یک دانه گندم، سبوس و جوانه دارد که همین امر سبب ارزش غذایی بالای نان میباشد، فرآیند تخمیر نان حدود سک تا 3 ساعت است که یک نان کامل باید تخمیر کامل داشته باشد و نانوا باید رعایت کند، سرد شدن نان هم از 10 ثانیه تا 10 دقیقه میباشد.
وی با بیان اینکه نمک نان در استان از حد استاندارد کشور بالاتر است، گفت: در همین راستا نباید جوش شیرین هم در نان وجود داشته باشد که همکاران ما نمک و جوش شیرین را با نمونه گیری رصد میکنند،
نان کامل سیری طولانی مدت دارد و در مقابل نان سفید سیری کوتاه مدت، نان کامل به مقدار قابل توجهی از ویتامین B وE بدن را تامین میکند ولی در نان سفید بخشی از املاح آن حذف میشود.
فواید نان کامل؛ از کنترل دیابت، فشار و قند خون گرفته تا کاهش مشکلات قلبی عروقی
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان افزود: بسیاری از مردم اطلاع ندارند که نان کامل کمک به قند خون و کلسترول بدن میکند و در کنترل دیابت و فشار خون تاثیر گذار است، نان کامل مشکلات قلبی عروقی را کاهش و نان سفید افزایش میدهد، وضعیت اضافه وزن و چاقی، شیوع دیابت، فشار خون در استان روبه افزایش است، یکی از راهکارها مضرف نان کامل است.
وی تصریح کرد: نان کامل سرشار از فیبر است که بسیار کمک کننده است، آنتی اکسیدان در نان کامل وجود دارد.
نان کامل باید مطالبه عموم مردم شود
دکتر رضایی با بیان اینکه در این راستا با چالشهایی مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: ابتدا باید فرهنگ سازی کنیم، نان کامل باید مطالبه عموم مردم شود، قیمت گذاری نان کامل باید به گونه ای باشد که تمام دهکها بتوانند تهیه کنند، لزوم اعطای نشان نان کامل به نانوایان و هویت بخشی به آنان، لزوم تامین گندم کیفی کارخانجات آرد توسط اداره غله و لزوم آشنایی نانوایان با پخت نان کامل از دیگر موارد است.
نان کامل یک داروست
دکتر سید محمد حسین روحانی، رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این نشست با بیان اینکه اگر بتوانیم سبوس و نمک نان را رعایت کنیم تمام جامعه از این امر سود خواهند برد، اظهار داشت: در برخی موارد سبوس روی نان پاشیده میشود که تاثیری ندارد، سبوس باید مراحل تخمیر که حدود یک تا 3 ساعت است را گذرانده باشد
وی افزود: دغدغه اصلی واقعی بودن نان کامل است که باید اول اجرا و بعد پایش کنیم اجرای این امر، کار بسیار بزرگی است، مصرف کنندگان باید توسط رسانهها اگاه شوند که چقدر نان کامل اهمیت دارد در حقیقت نان کامل یک داروست.
پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم ۱۴۰۴/ نان و سلامتی
گفتنی است با آغاز پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم ۱۴۰۴، دفتر بهبود تغذیه جامعه نکات علمی و توصیههای مهم درباره مصرف نان کامل، نان کمنمک، نحوه صحیح نگهداری نان و مزایای نانهای حجیم و سبوسدار را تشریح کرد.
پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم ۱۴۰۴ با هدف افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت انتخاب نان سالم در سلامت جامعه آغاز شد.
نان کامل نسبت به نانهای تهیهشده با آرد سفید ارزش تغذیهای بیشتری دارد. آرد کامل از تمام اجزای دانه گندم شامل آندوسپرم، سبوس و جوانه تهیه میشود و کمتر از ۶ درصد سبوسگیری دارد. وجود فیبر بالا در این نوع نان موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش کلسترول LDL و کنترل قند خون میشود.
اهمیت کاهش مصرف نمک در سبد غذایی روزانه
در بخش دیگری از توضیحات دفتر بهبود تغذیه جامعه، اهمیت کاهش مصرف نمک در سبد غذایی روزانه مورد تأکید قرار گرفته است. میزان مجاز مصرف نمک برای بیماران مبتلا به دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی–عروقی حداکثر ۳ گرم و برای افراد سالم ۵ گرم در روز عنوان شده است. در میان نانهای سنتی ایرانی نیز نان سنگک کمترین میزان نمک افزوده را دارد. این دفتر با اشاره به اینکه مصرف نمک در ایران بیش از دو برابر حد توصیهشده است، نان را یکی از منابع اصلی دریافت نمک در کشور معرفی کرد.
روش صحیح خرید و نگهداری نان
دفتر بهبود تغذیه جامعه همچنین توصیههایی درباره روش صحیح خرید و نگهداری نان ارائه داد که شامل خرید نان به اندازه مصرف روزانه، استفاده از کیسه پارچهای برای حمل، سرد کردن نان پیش از جابهجایی و فریز کردن آن برای نگهداری طولانیمدت است.
مصرف نانهای حجیم سبوسدار در یکی از وعدههای غذایی روزانه توصیه میشود
در ادامه این گزارش آمده است: مصرف نانهای حجیم سبوسدار در یکی از وعدههای غذایی روزانه توصیه میشود. میزان نمک، سبوس و ترکیبات این نانها تحت نظارت استانداردهای بهداشتی است و پخت آنها در واحدهای صنعتی بدون حرارت مستقیم انجام میشود؛ موضوعی که از ایجاد آلودگیهای فسیلی ناشی از روشهای سنتی جلوگیری میکند.
مزایای نان سبوس دار
این دفتر درباره مزایای نان سبوسدار نیز اعلام کرد که مصرف آن به پیشگیری از یبوست و بیماریهای گوارشی، کاهش خطر ابتلا به دیابت و فشار خون بالا، کنترل اشتها و کاهش وزن کمک میکند. همچنین تأکید شد که برای تولید نان سبوسدار باید از آرد سبوسدار واقعی استفاده شود و افزودن سبوس روی نان روش درستی نیست.
انتخاب نان سالم یکی از گامهای اساسی در ارتقای سلامت جامعه است
دفتر بهبود تغذیه جامعه تأکید کرد: نان کامل برای دریافت فیبر، ویتامینها و مواد معدنی، نان سبوسدار برای سلامت دستگاه گوارش و نان کمنمک برای پیشگیری از بیماریهای قلبی–عروقی و فشار خون اهمیت دارد. انتخاب نان سالم یکی از گامهای اساسی در ارتقای سلامت جامعه است.
انتهای پیام/










پاسخ دهید