مناظر طبیعی خور وبیابانک ،روستای عروسان

به گزارش پایگاه خبری طبیعت گردشگران ،روستای عروسان در فاصله ۵۰ کیلومتری کویر نمک قرار دارد. این روستا دارای چشم‌انداز فوق‌العاده زیبایی است. روستا به‌دلیل داشتن دشت‌های شنی روان و گسترده و آسمانی در دل کویر با غروبی نارنجی رنگ و شبی با ستارگانی درخشان که گویی می‌توان آن‌ها را در دست گرفت و سکوت بی‌نظیری که در آن وجود دارد، آرامشی بی‌بدیل را نصیب گردشگرانی می‌کند که شب را در این روستا می‌گذرانند. طلوع صبح این روستا نیز بسیار دل‌انگیز است. نور خورشیدی که بر نخل‌های روستا می‌تابد، صحنه‌ای شورانگیز را در مقابل چشمانی پر از امید ترسیم می‌کند. زیبایی‌های کویر نمک این منطقه خود داستانی جداگانه را می‌طلبد که کویرنوردان ماجراجو را به‌سمت خود جذب می‌کند.
روستا به‌دلیل نزدیکی به کویر نمک و داشتن شرایط خشک و کم‌آب، دارای چندین آب‌انبار است که از گذشته‌های دور برای تامین آب آشامیدنی روستا تعبیه شده‌اند. آب‌انبارها دارای سیستم خنک‌کننده و فضاهای تاریک داخلی هستند که برای گردشگران و کویرنوردان بسیار جذاب هستند. روستای عروسان همچنین دارای آبگرم معدنی در فاصله ۱۸ کیلومتری روستا است که گردشگران بسیاری از آن دیدن می‌کنند و با آب آن خستگی خود را رفع می‌کنند.
روستای عروسان دارای بافت و معماری کهن مناطق کویری و تحت‌تاثیر اقلیم گرم و خشک است. در کنار درختان نخل سربه‌فلک‌کشیده، منظره‌ای زیبا و رویایی در دل کویر را پدید می‌آورد. هر گردشگری با ورود به این روستا نمی‌تواند در کوچه پس کوچه‌های قدیمی این روستا قدم نزند. بافت مسکونی روستا در پای کوه گسترده شده و راه‌های اصلی آن آسفالت است. فضاهای مشترک در خانه‌های روستایی عبارت‌اند از: اتاق‌ها، حیاط مرکزی، باغچه، ایوان، دیوارهای ضخیم و خروجی‌های کوچک، درها و پنجره‌های واحدهای قدیمی، چوبی است و مصالح عمده به کار رفته در آن مشتمل بر گل، خشت، چوب و آجر است.
گویش مردم روستای عروسان گویش محلی «گرمه‌ای» است. مردم این روستا دارای فرهنگ خاصی در مراسم‌های شادی و سوگواری هستند. شاید بتوان گفت مراسم‌هایی که در این روستا برگزار می‌شود نیز مثل سایر جاها برگرفته از شرایط اقلیمی روستا است. برای مثال در مراسمات مربوط به محرم در این روستا آیین نخل‌برداری برگزار می‌شود که به تلفیقی از خاصیت اقلیمی و اعتقادی مردم این منطقه باز می‌گردد. موسیقی‌های محلی شاد در مراسمات جشن و عروسی روستا نیز از دیگر آیین‌های مردم روستای عروسان است که ترانه‌های محلی خود را به‌همراه ساز و دف اجرا می‌کنند. این روستا همچنین دارای ترانه‌های کار نیز است که در هنگام فعالیت مردمان روستا در مزارع و جاهای مختلف زمزمه می‌شود.
یکی از دیدنی‌ترین و جذاب‌ترین شاخصه‌های روستای عروسان، نخلستان‌های موجود در روستا است. در این نخلستان‌های زیبا بیش از ۶۰ نوع خرما پرورش داده شده است. به‌طوری که عده‌ای از کارآفرینان در این روستا کارخانه‌ای ساخته‌اند که به بسته‌بندی مواد غذایی، به‌ویژه خرما اختصاص دارد. گفته شده در این کارخانه خرمای دولنده حبه‌ای، خرمای دولنده گردویی-کنجدی، کرانچ خرما، خرمای زاهدی و پیارم، ترشی خرما، رطب، خرما زاهدی، خرما ربی و غیره مورد بسته‌بندی قرار گرفته و عرضه می‌شود.
اکثر مردم روستای عروسان دارای شغل کشاورزی هستند. اقتصاد این روستا بیشتر بر باغداری و پرورش شتر و صنایع دستی اعم از قالی‌بافی و بافت گلیم، بافت زنبیل و سبد با چوب انار و بافت طناب با الیاف و غیره بنا گذاشته شده است. اقلیم کویری روستا، امکان پرورش و نگهداری شتر را برای بسیاری از ساکنان روستاها فراهم کرده است. محصولات لبنی، انواع خرما و سبزیجات، انواع غلات و به‌طور کلی محصولات زراعی و باغی از این روستا عرضه می‌شود.
از غذاهای محلی روستا می‌توان به آبگوشت، کله جوش، آش ارزن، ارزن پلو و آش هلک اشاره کرد. این غذاها پرمخاطب‌ترین غذایی بوده‌اند که گردشگران این روستا از آن استقبال کرده‌اند.
برای رسیدن به این روستای زیبا و رویایی می‌توان از شهرهای نایین، خور و طبس به روستا رسید که این مسیر دارای جاده آسفالته نیز است.