در روزگاری که گسترش زیرساختهای فرهنگی با نگاه تخصصی به جامعه رسانهای کمتر مورد توجه قرار میگیرد، یکی از معدود طرحهایی که با محوریت اصحاب مطبوعات در سطح شهر اصفهان شکل گرفت، مجتمع فرهنگی مطبوعاتی بود.
به گزارش پایگاه خبری طبیعت گردشگران و به نقل از آلاچیق خبر، در روزگاری که گسترش زیرساختهای فرهنگی با نگاه تخصصی به جامعه رسانهای کمتر مورد توجه قرار میگیرد، یکی از معدود طرحهایی که با محوریت اصحاب مطبوعات در سطح شهر اصفهان شکل گرفت، مجتمع فرهنگی مطبوعاتی بود؛ طرحی که در دوران مسئولیت دکتر سید مرتضی سقائیان نژاد با پیشنهاد و پیگیری پیشکسوتان مطبوعات و همراهی دکتر علی قاسم زاده شهردار کنونی اصفهان که در آن زمان در سمت معاون فرهنگی مشغول فعالیت بود به ثمر رسید. این مجتمع، سالها به عنوان پناهگاه حرفهای روزنامهنگاران، فعالان رسانهای و چهرههای فرهنگی شناخته شده که می تواند ادامه دهنده یک مسیر آرمانی برای اهالی مطبوعات باشد، این نهال که به دست دو شهردار کاشته و آبیاری شده در زمان های مختلف در مسیر تندبادهایی قرار گرفته که مغرضانه بی صدا شدن شهر را طلب می کنند که این امر برای اهالی مطبوعات، شهردار پیشین و شهردار فعلی پسندیده نیست.
در گفتوگو با شهردار پیشین اصفهان، به مناسبت یازدهمین سالگرد تاسیس مجتمع فرهنگی مطبوعاتی سعی کردیم نظر او را درباره این مجتمع و آینده آن جویا شویم:
*** جناب آقای دکترسقائیان نژاد، ابتدا بسیار سپاسگزاریم که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید. لطفاً بفرمایید ایده ساخت مجتمع مطبوعاتی اصفهان چگونه شکل گرفت؟
دکتر سقائیان نژاد: ببینید، اگر وظایف شهرداریها را بررسی کنیم، میبینیم که بیش از ۳۷۰ وظیفه برای شهرداری تعریف شده است. یعنی شهرداری در همه امور زندگی شهری، از تولد تا مرگ و حتی پس از آن، دخالت دارد. یکی از اصلیترین وظایف شهرداریها، ارتباط با مردم و اطلاعرسانی است.
در سالهایی که مسئولیت بر عهده ما بود، ما به دنبال ایجاد بسترهای مختلف ارتباطی با مردم بودیم. رسانههای مختلفی مثل صدای شهر، سیمای شهر، خبرگزاری ایمنا، و اصفهان زیبا را راهاندازی کردیم. اما نیاز بود رسانههای مستقل نیز جایگاهی برای فعالیت داشته باشند. لذا با پیگیری پیشکسوتان عرصه مطبوعات و تقاضای آنان تصمیم گرفته شد مجتمع مطبوعاتی اصفهان ساخته شود تا اهالی رسانه در مکانی امن، مستقل و با آرامش بتوانند وظیفه خود را انجام دهند.
***** آیا در زمان ساخت این مجتمع با مخالفتهایی روبهرو بودید؟
دکترسقائیان نژاد: بله، طبیعتاً. ما این پروژه را بدون سر و صدا و با همکاری سازمان میادین پیش بردیم. ساختمانی که سازمان میادین ساخته بود، بهصورت جابهجایی و با برنامهریزی دقیق به این مأموریت اختصاص یافت. ما عمداً از ابتدا عنوان نکردیم که این ساختمان برای مطبوعات است، چون میدانستیم برخی لابیها ممکن است مانع شوند. با تدبیر و سرعت بالا، پروژه را پیش بردیم و بحمدالله این مرکز شکل گرفت.
***** با توجه به پیشرفت تکنولوژی، به نظر شما جایگاه مطبوعات مکتوب در دنیای امروز چیست؟
دکترسقائیان نژاد: مستندات مکتوب همیشه پایه تاریخ هر کشور بوده و هست. حتی در دانشگاهها با وجود فضای مجازی، هنوز کتابخانهها جایگاه بسیار مهمی دارند. رسانه مکتوب سند و تاریخ یک کشور است. آنچه بر کاغذ ثبت میشود، باقی میماند. بنابراین مطبوعات مکتوب باید حفظ شوند. البته رسانههای دیجیتال هم جایگاه خاص خودشان را دارند، اما هیچکدام جایگزین مستندات مکتوب نخواهند شد.
****** برخی از اهالی رسانه معتقدند مجتمع مطبوعاتی به نوعی میراث فرهنگی شهر است. نظر شما در این باره چیست؟
دکتر سقائیان نژاد: بله، این مجتمع امروز به یک ثبات و جایگاه ملی رسیده است. الگویی است که در بسیاری از شهرها هنوز نظیر ندارد. تغییر رویکرد به شرط آنکه مأموریت اصلی مجتمع حفظ شود، قابل بررسی است. اما اگر قرار باشد صورتمسئله پاک شود و مأموریت مطبوعات کنار گذاشته شود، این قطعاً آسیبزاست. باید حفاظت از ساختار مجتمع مطبوعاتی که یک میراث فرهنگی در شهر است مورد توجه قرار بگیرد.
***** اگر امروز در جایگاه تصمیمگیری بودید و با تندبادهایی که به قصد تخریب وزیدن گرفته مواجه میشدید، چه تصمیمی میگرفتید؟
دکترسقائیان نژاد: من همیشه معتقد بودهام که مطبوعات باید مستقل باشند. استقلال رسانه به آن قدرت و مشروعیت میدهد. حتی اگر علیه من بنویسند، اگر راست و درست باشد، باید حمایتشان کرد. در زمان ساخت مجتمع هم یکی از انگیزههای ما همین بود: استقلال اهالی مطبوعات. امروز هم باید این استقلال حفظ شود و فضا برای رسانههای جدید در ساختمانهای دیگر فراهم شود، نه اینکه جای مطبوعات گرفته شود.
***** آیا نکته پایانی برای اهالی رسانه یا مسئولان فعلی شهر دارید؟
دکترسقائیان نژاد: بله، خطاب به اهالی مطبوعات میگویم که کار شما مقدس است. مثل پیامبر، باید پیام را همانگونه که هست به مردم برسانید؛ با صداقت، با شهامت و بیهراس. و خطاب به مسئولان نیز میگویم: این مجتمع یک سرمایه فرهنگی است. با چنگ و دندان باید آن را حفظ کرد.کما آنکه شهردار فعلی دکتر علی قاسم زاده از به ثمر رسیدن مجتمع فرهنگی مطبوعاتی می تواند به عنوان یکی از افتخارات دوران معاونت خود نام ببرد چرا که بنده در جریان دغدغه ذهنی ایشان در موقع به ثمر رسیدن این طرح فرهنگی بودم، نیک می دانم که با درایت، مذاکره و تعامل این سرمایه را حفظ و شکوفا خواهد کرد.
پاسخ دهید