ندوشن منطقهای در شهرستان میبد که شامل چند روستا از جمله هفتهر و سورک و صدرآباد و علویه و نیوک است. شهر ندوشن مرکز بخش ندوشن است که در کنار جاده باستانی یزد – اصفهان (جاده ورزنه به تالاب گاوخونی جا دارد. فاصله نُدوشن تا شهر یزد با سرعت متوسط اتومبیل، حدود یک ساعت است و تا شهرستان ورزنه استان اصفهان ۹۵ کیلومتر فاصله دارد که حدود ۳۵ کیلومتر از مسیر خاکی است.
آثار باستانی
ندوشن دارای آثار باستانی زیادی است، که میتوان به منارجنبان، قلعه سفیده، آبشار سفیده، سنگ نگارههای کوه سرخ، آبانبارهای ندوشن اشاره کرد. سایر آثار تاریخی شهر ندوشن شامل: برج و باروهای اطراف شهر، قلعه سفیده ندوشن با قدمت افشاریه، خانه قلعه ایها، خانه کلانتری، خانه استاد حیدریها، با قدمت ایلخانی، مسجدجامع با قدمت ۶۳۶ قمری، مسجد آمنه گل با سنگ نوشته ۷۷۷ هجری قمری، مقبره شیخ زین الدین علی خاموش که به دست مولانا سلطان حسین ندوشنی در عهد شاه عباسی بنا شده است، امامزاده مامانیک، معدن استخراج مس باستانی، تپه آسنگلان با خشتهای معماری هخامنشی، آسیابهای آبی، دهها سنگ قبر با قدمت ۴۰۰ تا ۸۰۰ ساله منبر چوبی مسجد جامع با قدمت قرن ششم هجری، دهها منزل مسکونی در بافت قدیم با قدمت ایلخانی تا پهلوی، رباط خرگوشی کاروانسرای خرگوشی ندوشن، حسینه سورک، قلعه هفتهر، غار نباتی ندوشن، غار اشکفت یزدان در هفتهر، غار بهار هفتهر.
معرفی بافت تاریخی ندوشن
بافت تاریخی ندوشن اثری به جا مانده از قرن هفتم هجری قمری می باشد. سرتاسر این روستای تاریخی با آثار و بناهای بسیاری ارزشمندی پوشیده شده است. بر اساس برخی از منابع تاریخی این روستا توسط زرتشتیان بنا شده است. آنها این روستا را با نام نوشوک صدا می کنند.
معماری
این روستای زیبا با حصاری محصور شده بوده است که برج و باروهای روستا بر روی آن ساخته شده بودند که متاسفانه اکنون تنها آثار کمی از آنها باقی مانده است. این 12 برج و 9 دروازه از دوران های آل مظفر و صفوی به امروز رسیده اند. از نام های جالب این برج ها و دروازه ها می توان به برج نعمت، برج سفید باغچه دوست، دروازه کلوگ، دروازه امام زاده و دروازه سنگی اشاره کرد. این روستا دارای بناهای دیگری نظیر مسجد، حسینیه، حمام، بادگیر و خانه های تاریخی بسیاری می باشد که همواره گردشگران زیادی را به سمت این منطقه جذب می کنند.
جاذبههای طبیعی
این منطقه از نظر جاذبه های طبیعی نیز بسیار غنی می باشد که حداقل یک بار بازدید از آنها برای هر شخصی لذت بخش خواهد بود. غار نباتی با سه مسیر در دهانه کوهی از کوه های اطراف ندوشن، باتلاق گاوخونی که آب آن بعد از طی کردن مسیری طولانی از چهار محال بختیاری و اصفهان به ندوشن می رسیده است و سنگ آب افسون کننده ندوشن از جاذبه های بی نظیر ندوشن هستند که در کنار پوشش گیاهی ارزشمند این منطقه کویری فضای منحصر به فردی را ساخته اند. درختان انار، گردو و بادام در تمامی نقاط این روستا به چشم می خورند.
جاذبه های تاریخی
مسجد جامع ندوشن، منارجنبان ندوشن، قلعه سفید، مسجد آمنه گل و قنات تاریخی ندوشن از جاذبه های بی شمار این روستا می باشند که بازدید از آنها حتما اوقات خوشی را برای شما به همراه خواهد داشت.
به دلیل قرارگیری این روستا در منطقه کویری از نظر آب و هوا بهترین انتخاب فصل های بهار و پاییز هستند اما از نظر خلوت بودن شهر فصل های تابستان و زمستان مناسب تر می باشند.
ثبت ملی بافت تاریخی روستای ندوشن
این مکان در تاریخ 24 اسفند سال 1383 با شماره 11593 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شهر تاریخی ندوشن، میبد استان یزد

نظر شما؟
عالی 0
مفید 0
غیرمفید 0
پاسخ دهید