به گزارش پایگاه خبری طبیعت گردشگران آرامگاه باباپیر در سده ۶ و هفت هجری قمری ساخته شده است. آرامگاه اولیه با سنگ روی چشمهای به نام «چشمه پیر» بنا شده بود و بنای فعلی بقعه، در دوره صفویه روی آرامگاه قبلی احداث شد. یکی از اشخاص مدفون در بقعه شیخ ابا عدنان قریشی (مقبره باباپیر)، «صدرالدین حسین» است که مرشد شیخ زاهد گیلانی و مراد شیخ صفیالدین اردبیلی، نیای شاهان صفوی محسوب میشود؛ به همین دلیل، شاهان صفوی برای این بقعه اهمیت خاصی قائل بودند و آرامگاه باباپیر، زیارتگاه رجال و شاهزادگان صفوی بود؛ ازاینرو، به دستور مریم بیگم ،همسر شاهطهماسب صفوی، در خوانسار مدرسه و حمام نیز ساخته شد.
چند سنگقبر قدیمی دیگر در بقعه موجود است که متاسفانه در حال حاضر بهعنوان نشیمن از آن استفاده میشود؛ یکی از آنها متعلق به پزشکی یهودی به نام «پیر موسی» است که بهعنوان سمبل و نماد پزشکی حاذق در شهر خوانسار از وی یاد میشود. یهودیان بسیاری در شهر خوانسار و در محلهای به نام جهودا (جیدا) ساکن بودند؛ البته به نظر میرسد که در حال حاضر، هیچ فرد یهودی در شهر سکونت ندارد.
این بقعه موقوفات زیادی دارد و از جمله آنها میتوان به ابراهیم شاه از سلسله گورکانی اشاره کرد که تمام باغستان سرچشمه را در سال ۸۹۲ هجری قمری به نام باباپیر وقف کرد. در حال حاضر، موقوفات بقعه در اختیار شهرداری است و تولیت بقعه در اختیار هیئتامنا قرار دارد.
معماری مقبره باباپیر
بقعه شیخ ابا عدنان که به سبک مغولی یا سلجوقی ساخته شده است، گنبدی دوپوش با ارتفاع دو متر دارد. این گنبد ۱۲ ترکی از نوع گنبدهای رک یا نوکتیز با مصالح لاشهسنگ و آجر است. ۱۲ ضلع در واقع ۱۲ امام شیعه یا ۱۲ ترک کلاه صفویه را تداعی میکنند.
در بسیاری از منابع به این نکته اشاره شده است که پیشتر، پوشش گنبد مذکور از طلا بود. طلای این گنبد در قرن ۱۳ و در سالهای قحطی به سرقت رفته است. در گذشته صندوقی چوبی روی بقعه وجود داشت که در سال ۱۳۳۰ شمسی در اثر حادثه آتشسوزی و روشن کردن شمع روی چادر، آسیب دید. صندوق ابتدا به مقبره بابا ترک منتقل شد و پس از آن به کتابخانه آیتالله فاضل خوانساری انتقال یافت. در حال حاضر این صندوق ارزشمند مفقود شده است.
مناظر تاریخی خوانسار:مقبره باباپیر
نظر شما؟
عالی 0
مفید 0
غیرمفید 0
پاسخ دهید