در ایران مادران از مزایا و روش‌های زایمان بی‌درد آگاهی کافی ندارند

به گزارش پایگاه خبری طبیعت گردشگران : عاطفه قصوری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشست ترجمان و تبادل دانش در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار شد به ارائه طرح پژوهشی «فراوانی زایمان بی‌درد و علل پذیرش و عدم پذیرش آن» پرداخت و گفت: جامعه آماری این طرح مادران باردار مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید بهشتی اصفهان» بودند.
وی با تاکید براینکه درد جزئی ضروری از روند زایمان نیست، اظهار کرد: برای اولین بار در سال ۱۹۵۲ در پاریس زایمان بی‌درد به کمک گازهای استنشاقی بیهوشی با موفقیت انجام شد.
این متخصص بیهوشی افزود: با وجود اینکه زایمان بی‌درد در دنیا سال‌های متمادی است که وجود دارد؛ اما متاسفانه در ایران مادران از مزایا و روش‌های زایمان بی‌درد بی اطلاع هستند و آگاهی ندارند یا آگاهی کمی دارند و به همین خاطر هم تمایل به انجام سزارین بیشتر است در صورتی که سزارین بعنوان جراحی است که پذیرش آن عواقب زیادی دارد.
قصوری تصریح کرد: این پژوهش به‌صورت توصیفی-مقطعی در سال ۱۴۰۲ در مرکز آموزشی درمانی شهید بهشتی اصفهان و طی پنج ماه انجام شد که۳۸۴ مادر باردار با ارائه توضیحات و تکمیل چک‌لیست‌های اطلاعاتی مورد بررسی قرار گرفتند.
این متخصص بیهوشی خاطرنشان کرد: در این پژوهش، مادران باردار در رده سنی ۱۶ تا ۴۶ سال قرار داشتند که ۵۶ درصد از آنان در رده سنی جوان (۲۵ تا ۳۵ سال) بودند.
وی افزود: همچنین ۵۱ درصد از مادران مراقبت‌های دوران بارداری را به طور کامل انجام داده بودند، در حالی که کمتر از ۳ درصد هیچ‌گونه مراقبتی نداشتند.
عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی؛ اعلام کرد: خوشبختانه در این پژوهش حدود ۸۰ درصد از مادران تمایل به زایمان طبیعی داشتند.
وی درباره اینکه میزان آگاهی مادران از زایمان بی‌درد تاچه اندازه بود؛ گفت:۶۵ درصد از افرادی که در این مطالعه وارد شدند هیچ‌گونه اطلاعاتی درباره زایمان بی‌درد نداشتند یا اطلاعات‌شان بسیار محدود بود و تنها یک درصد از آنان به طور کامل با این روش آشنا بودند. با این حال، حتی پس از آگاهی‌رسانی، تنها ۲۱ درصد از مادران پذیرای زایمان بی‌درد شدند.
قصوری تصریح کرد: در این مطالعه علل عدم پذیرش برای زایمان بی درد مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد: ۴۴ درصد از مادران نگرش مثبتی به این موضوع نداشتند، ۱۳ درصد از عوارض احتمالی آن می‌ترسیدند و ۴۰ درصد هیچ دلیل مشخصی برای عدم پذیرش ارائه ندادند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: با توجه به مزایای این روش و از طرفی عواقبی که سایر روش ها می‌تواند داشته باشد؛ زایمان بی درد باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد و بویژه آموزش و اطلاع‌رسانی دقیق ضرورت دارد.
وی تاکید کرد: آموزش درباره زایمان بی‌درد باید قبل از دوران بارداری انجام شود و در این رابطه در گام اول دانشگاهها و مراکز جامع سلامت می‌توانند نقش ایفا کنند همچنین نقش معرفی روش و مزایای آن کمک رسانه ها را می‌طلبد چرا که تعداد زیادی از مادران اطلاعات نادرستی درباره این روش داشتند. در مجموع اگر موانعی مانند تجهیز امکانات، نیروی انسانی و ایجاد انگیزه در تیم‌های درمانی برطرف شود، می‌توان آینده بهتری در این زمینه متصور بود.