تاثیر مثبت مخلوط اسانس‌های گیاهی بر کاهش بار میکروبی

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با ارائه نتایج یک پژوهش علمی، از تاثیر مثبت مخلوط اسانس‌های گیاهی بر کاهش بار میکروبی و افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی محلول‌های تغذیه‌ای روده‌ای خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری طبیعت گردشگران ،دکتر مسعود سامی، عضو هیئت علمی و مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،در نشست ترجمان دانش این دانشگاه، نتایج پژوهشی را با عنوان «ارزیابی کیفیت میکروبی و ارزش تغذیه‌ای نمونه‌های محلول تغذیه‌ای روده‌ای اخذ شده از بیمارستان‌های شهر اصفهان و بررسی تأثیر مخلوط اسانس آویشن، زعفران و زردچوبه بر کیفیت میکروبی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی» ارائه کرد.
وی اظهار کرد: این گیاهان علاوه بر تأثیر بر طعم، خواص ضد میکروبی اثبات‌شده‌ای دارند. به همین دلیل، در این پژوهش از اسانس‌های آویشن، زعفران و زردچوبه استفاده کردیم.
وی در توضیح مراحل این پژوهش گفت: مطالعه در دو مرحله انجام شد. در مرحله نخست، نمونه‌هایی از بیمارستان‌های اصفهان اخذ شد که در آن‌ها وضعیت میکروبی و ارزش تغذیه‌ای این محلول‌ها بررسی شد. در مرحله دوم، تأثیر مخلوط اسانس‌های گیاهی بر کیفیت میکروبی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی این نمونه‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
دکتر سامی با اشاره به نتایج این تحقیق افزود: در مجموع، ۵۰ نمونه از سه بیمارستان مختلف دریافت شد که از نظر حضور باکتری‌های مزوفیل هوازی و کلیفرم‌ها مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس استانداردهای جهانی، میزان مزوفیل‌های هوازی نباید بیش از ۱۰³ باشد، اما نتایج نشان داد که در ۹۴ درصد نمونه‌ها این مقدار از حد مجاز فراتر بود. همچنین، ۷۲ درصد نمونه‌ها از نظر کلیفرم‌ها مثبت بودند. با این حال، در نمونه‌های دست‌ساز هیچ موردی از باکتری‌های ای‌کولای (E. coli) و استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) مشاهده نشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره تأثیر اسانس‌های گیاهی بر کاهش آلودگی میکروبی تصریح کرد: در مرحله دوم پژوهش، ۲۶ نمونه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مخلوط اسانس‌های آویشن، زعفران و زردچوبه به‌طور معناداری موجب کاهش بار میکروبی هوازی و آلودگی کلیفرمی در مقایسه با محلول‌های تجاری فاقد این اسانس‌ها شد.
وی با اشاره به تأثیر این ترکیب بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی گفت: افزودن این مخلوط گیاهی، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی محلول‌های تغذیه‌ای روده‌ای را افزایش داد و تفاوت‌ قابل ملاحظه‌ای بین نمونه‌های دارای اسانس و نمونه‌های بدون اسانس مشاهده شد.
دکتر سامی در پایان پیشنهاد کرد: کارخانه‌های تولیدکننده محلول‌های تغذیه‌ای می‌توانند از این اسانس‌ها در فرمولاسیون محصولات خود بهره ببرند. این ترکیبات نه‌تنها به‌عنوان نگهدارنده طبیعی عمل می‌کنند، بلکه از افزایش سریع بار میکروبی در محلول‌های تغذیه‌ای جلوگیری می‌کنند.